Friday, April 09, 2021

Throw away the bad experience, but save the lesson

Sebenarnya aku ada banyak benda nak tulis dalam blog ni.
Tapi aku tak tahu mana satu aku nak mula dulu.

Alhamdullilah, aku masih meniaga packed food kat office and as I mentioned before, packed food aku is very the limited edition. 
Aku just boleh buat dalam 10-12 pax je sebab ;

1. Limited time
Well aku buat semua sendiri.
Beli barang, aku.
Prep barang pun, aku.
Memasak pun, aku.
Membungkus pun, aku.
Bawak pi office pun, aku.
Aku balik dari office, aku terus pi beli barang. Aku tak simpan stok sebab aku takde freezer. 
So barang-barang basah like ayam, ikan etc (depends on apa aku nak masak esok) memang aku beli hari-hari. 
Barang-barang kering, aku stock up untuk seminggu. Senang tak kalut.
Balik beli barang, rest for 30-45 minit, then aku prep barang. By the time aku sampai rumah, it’s already 8:30-9:00pm. 
Aku bajet nak tido jam 10:30pm-11:00pm.
So aku ada dalam sejam ke sejam lebih untuk prep barang2 aku.
Esok paginya aku bangun 5:00am untuk start memasak.
Aku cuba siapkan memasak jam 7:00am sebab aku nak spend masa dengan Ali bawak dia pi playground.
Penat memang penat. Tapi aku rasa seronok jugak sebenarnya.
Nak bagi orang rasa air tangan kau.
Aku manusia yang suka kan pujian. So bila masak sedap orang puji.
Berbunga-bunga hati aku.
Bila masakan kau tak berasa, orang tegur.
So kau improve diri and skill kau. Begitu lahhh.

2. Transportation.
Aku bawak motor pi kerja.
Secara auto, makanan aku pun naik motor lah juga.
Aku takde compartment besar gabak untuk aku nak letak makanan aku so 10-12pax is ngam-ngam.
And aku kena hantar Ali ke pengasuh dulu kan. Naik motor jugak,
Ali ni tempat dia memang kat depan. Kalau aku letak kat belakang, alamat aku and motor je yang sampai.
Ali dah terbang ke mana hala.
Aku ada try pakai bag makanan macam rider foodpanda and grab pakai tu.
Tak selesa langsung. Macam mana lah semua riders ni boleh bertenggek atas motor berejam dengan bag gabak kat belakang tu.
Pelik aku. Aku dah puas adjust bag tu supaya selesa dengan posisi kedudukan aku atas motor, punnnnnnn sempit jugak.
So aku end up tak pakai. By the way, bag tu pun bukan aku punya. Pinjam je. 

3. Belum nak kaya lagi.. Kahkahkahkah
Kalau kau rasa kau meniaga boleh buat kau kaya, aku harap kau fikir doploh kali.
It really takes time lah kot untuk kau nak betul-betul kaya dengan meniaga ni.
To be honest, aku meniaga just nak cukup-cukup kan mana yang lopong je.
And at the same time nak timba pengalaman.
Selama ni asyik menumpang pengalaman orang lain je kan. 
Now, aku nak belajar how to handle and manage expenses.
How to attract orang untuk beli makanan aku.
How to handle objection or criticsm or buah pandangan orang lain.
Plus, aku memang ada intention nak berhenti kerja and meniaga cuma bukan sekarang. Bagi aku betul-betul ready untuk tinggalkan kerja office hour ni.

Aku belum kategorikan meniaga packed food ni sebagai business aku.
Bagi aku, benda ni aku anggap sekadar mengisi masa lapang and gain experience.
Alhamdullilah, Allah kurniakan aku skill memasak. Nak kata hebat macam chef tu, tidak lah.
Tapi takde orang complaint kata tak sedap, okay lah kot kannn hahahaha.

One thing I realised about meniaga ni is, duit tak putus.
To tell you the truth, untung meniaga makanan tak banyak mana pun.
Margin rendah bukan  macam meniaga air tepi jalan atau meniaga air kat kedai makan.
Bukan macam meniaga barang-barang kering tak basi like make-up, baju seluar and etc.
And yang kau niagakan is your cooking skill.

Aku ni asalnya bukan pandai memasak sangat kot. Aku ingat lagi dulu, sampai terbakar hitam dapur mak aku,  aku kerjakan.
Puncanya sebab aku lupa aku panaskan minyak nak goreng kentang untuk buka puasa.
Benda simple macam tu pun aku dah failed dah wehhh. Inikan pulak nak masak lauk pauk.
Dulu aku duduk bujang/menyewa. Lagi lah tak masa aku nak belajar memasak so aku makan luar je lah.
Maklum lah, enjoy dengan kawan dan berpeleseran tu lebih pentingggg kata kauuuu.
Fast food was my bestfriend. Lepak mamak sampai jam 5-6 pagi was also normal for me.
Memasak was never my interest.

Until I went to Aussie. Aku muak makan nasi lauk telur.
So aku google resepi and try to get all the ingredients pastu menyesal.
Why ?
Bapak susah kau nak cari spices and herbs yang orang malaysia pakai kat Aussie (depends on where you live). 
When i first touch down, aku duduk Woolgolga (NSW) which ada seketul je Asian shop and barang is limited.
Aku menyesal aku tak belajar masak masa kat Malaysia. Sampaikan kat sana nak makan apa pun aku mati akal. Kat sana aku takde transport sendiri so memang rely on orang lain. Of course la kau naik segan asyik mintak tolong kann.
And bila masakan kau tak sama macam yang kau makan kat Malaysia, lagilah kau rasa frust sangat.
I tell you, rempah kari made in Aussie and Baba’s tak sama okayy.
Walaupun dia tulis curry powder.
Chili powder dia pun tak pedas kkk.
Only sweet chili available okay. Sos cili hanya ada kat Asian shop je.
Maggi dia tak sedap. Milo dia macam muntak budak kkk.

Bila aku dah pindah Mildura, baru lah cooking aku smooth.
Sebab kedai asia ada 2 plus aku dah ada kereta.
Aku tolong masakkan untuk housemates aku (12 orang)
And dorang ni suka buat party kambing bakaq so aku asah cooking skill from there.
So here I am now. Masih masak untuk 10-12 orang makan.
But i get paid for it.
And masih belajar to be better.
InsyaAllah.

Tak sia-sia dapur mak aku hitam kan ?